Válaszok...

... képzeletbeli kérdésekre

***

Mennyire strapabíróak ezek az ajándéktárgyak? Nem kopik le a festék vagy a minta használat közben?

Rendeltetésszerű használat mellett a két rétegben felvitt lakk megvédi a tárgyakat a kopástól és a kifakulástól.

***

Létezik nem rendeltetésszerű használat egy ajándéktárgy esetében???

Hát persze. Mivel elsősorban fából készült tárgyakról van szó, ugyanúgy kell bánni velük, ahogy egy hagyományos bútordarabbal. Például nem szabad sugárzó hővel érintkezniük. Azaz, ne a radiátorra vagy közvetlen közelébe kerüljön, mondjuk, egy kincsesláda, mert magas hő hatására a festék, illetve a lakk megrepedezhet.
A napsugárzással kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, eddig csupa beltéri tárgyat készítettem. Elképzelhető, hogy az UV sugárzástól a dupla lakkréteg sem védi meg a dobozkákat.

***

• Hogyan lehet tisztítani a tárgyakat?

Ahogy a bútorokat. Száraz vagy enyhén nedves törlőkendővel (lehet tisztítószeres is) nyugodtan le lehet törölni őket.

***

Rájuk lehet tenni vizes poharakat? (Pl. a tálcákra vagy a poháralátétekre)

Természetesen. A lakk, amit használok, vizes bázisú (nem oldószeres) bútorlakk. Száradás után vízhatlanná teszi a felületet, de azért forró víz vagy edény ne kerüljön a tárgyakra!

***

• Mi a helyzet a fémtárgyakkal, pl. a locsolókannával vagy a vödröcskékkel?

Erre nem könnyű válaszolni. Mivel az üzletben, ahol veszem, a növények, cserepek mellé vannak kirakva a festetlen kannák, úgy vélem, szabad vizet tölteni bele. Viszont azt is láttam, hogy egyiken-másikon nem tökéletes a ragasztás. Igyekszem a jobb darabokat kiválogatni, majd megfesteni, de én sem próbálhatom ki megvásárlás előtt, hogy áteresztik-e a vizet vagy sem... Eddig inkább dísztárgynak vitték őket, locsolásra kiválóak a műanyag locsolókannák.
A kis vödröcskék aljára pedig agyaggranulátomot teszek. Elsősorban minikaktuszok, pozsgás növények kerülnek beléjük (picurka cserepekben), amelyek annyira kevés locsolást igényelnek, hogy ihaj. Kipróbáltam: beültetve heteken át szivárgás nélkül működtek.

***

Mennyire életképesek ezek az órák? Vagy inkább díszítésre szolgálnak, mint időmérésre?

Remek kérdés: az én falióráimban német gyártmányú Quartz óraszerkezet dolgozik. Minden egyes darabot kipróbálok, mielőtt eladásra kerül.

***

• Mennyi idő alatt készül el egy megrendelt tárgy?

Hű, de jót kérdeztél! Nos, egyrészt van egy beérkezési sorrend, ami praktikus okokból nincs kőbe vésve.
Másrészt az sem mindegy, mekkora méretű és mennyi darabból áll a megrendelés. (Pl. egyetlen névjegytartó kb. 2-3 nap, egy tálca elkészülhet 3-4 nap alatt, de egy garnitúra biztosan több időt vesz igénybe.)
Ugyancsak számít, hogy milyen anyaggal dolgozom, ugyanis bizonyos pácok, lakkok száradási ideje akár 24 óra is lehet. Ha összeszámoljuk az általában kétrétegű pácot, az esetleges festést, a kétrétegű lakkozást, az máris majdnem egy hetet tesz ki, és akkor nem számoltam bele, hogy ki is kell találni, meg kell tervezni az adott mintát, plusz az egyéb praktikák, fortélyok... Vagyis, ha éppen ölbetett kézzel üldögélnék (na, ilyen sosincs), akkor tartana ennyi ideig egy tárgy elkészítése a megrendelés leadásától számítva.
Ráadásul mostanában főleg hétvégén tudok a dobozolással foglalkozni. Na most, ha rétegenként 4 óra száradási időt veszünk, természetes fényben dolgozva max. 2 réteg vihető fel egy tárgyra/nap. Magyarul: ez nem egy fröccsöntő gépsor, hanem a két kezem időigényes munkája.

Egy dolog azonban biztos: mindig betartom a megbeszélt határidőt. Nem venném a lelkemre, ha valakinek a szülinapja, karácsonya, bármilyen ünnepe azért lenne kevésbé örömteli, mert nem készültem el időben...


***

• Ha lenne még kérdésem, feltehetem őket?

Természetesen. Fordulj hozzám bizalommal, minden e-mailre válaszolok.